Танжу Гемиджи е победителят в мазните борби „Коджа Юсуф“ в Черна

За осми път в община Хитрино почетоха паметта на легендарния борец Коджа Юсуф. Пехливани от седем държави – България, Република Турция, Република Северна Македония, Молдова, Румъния, Албания и Гърция, мериха сили в турнира по мазни борби, който след двегодишно прекъсване заради пандемията, отново събра стотици почитатели в село Черна.

Събитието уважиха официални делегации от градовете Адана, Джейхан, Каваклъ, Бююк Мандъра и Маниса, представители на изселнически организации от Турция.
Турнирът по мазни борби бе открит от кмета на община Хитрино Нуридин Исмаил, който поздрави участници и гости с “Добре дошли!”. “Искам да благодаря на всички, които в годините назад помагаха за организацията и провеждането на това събитие и да ви уверя, че в следващите години ще положим усилия да бъдем винаги заедно”, каза още Нуридин Исмаил.
Изпълнявайки традиционния ритуал, облечени в характерните кожени панталони „къспети”, първи на зеления терен излязоха най-малките състезатели, а след това се проведоха срещите в по-горните категории.
Преди началото на турнира пред бюст-паметника на Коджа Юсуф в родната му къща в село Черна, превърната в музеен комплекс, бяха положени венци и цветя. Богатата експозиция и днес пази спомена за славния борец, победил едва на 20 години 26-кратния башпехливан Кел Аличо на ежегодния турнир в Къркпънар, Турция, и с многобройни успехи властвал по арените в Европа и Америка.

Победител в тежката категория на баш пехливаните  стана Танжу Гемиджи, втори- Юнал Караман, трети – Семих Тургут и четвърти – Бурак Шахин,  всички от Р.Турция.

Всички победители получиха парични награди, медали с лика на Коджа Юсуф, както и медали от федерацията по борба към Министерството на спорта в Република Турция.

Кметът на община Хитрино Нуридин Исмаил дари лични пари 500 лв. на Мехмед Гаази, който се състезава от негово име, но поради леко заболяване не взе участие в мазните борби тази година. Самет Басри също дари с лични пари 200 лв. на борец от България достигнал до финалите в по-леките категории. Голямата награда – теле получи победителят Танжу Гемиджи.