Невруз събира алианите в дуловското село Черник

На 23.03.2024 г. (събота) НЧ „Просвета – 1944“, кметство Черник и Сдружение „Невруз“, с. Черник организират празнична програма по повод „Невруз“, с подкрепата и съдействието на община Дулово.

Събитието ще се проведе в Народно читалище „Просвета -1944“, с. Черник, от 13:30 часа.

Празникът е включен в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството през 2009. Невруз е персийска дума и означава нов ден. Свързва се с пролетта и новия живот. Изпълнява се ритуалният танц „Семах“, в който рамо до рамо танцуват мъже и жени.

Алианите (казълбаши) от Силистренско се събират в дуловското село Черник, за да отпразнуват Невруз. Празникът е включен в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството през 2009. Невруз е персийска дума и означава нов ден. Свързва се с пролетта и новия живот. Изпълнява се ритуалният танц „Семах“, в който рамо до рамо танцуват мъже и жени.

За празника се коли петел като курбан. Раздават се варени яйца, с които празнуващите се чукат за късмет. Ядат се пити, пържени в масло (колачи). Вечерта се правят сбирки (джем). Особеност на празника Невруз в България е прескачането на огън за здраве.

С празника „Невруз“ се изпраща зимата и се посреща пролетта. Тюркските народи от Средна Азия до Балканите са го чествали от най-стари времена още от преди 7 000 години. Свързан е с пролетта, възкресяването на природата , новото начало, новото раждане. Различните народи го наричат по различен начин: Невруз, Султан невруз, меврис, кърклар. Всичките изброени наименования означават едно и също: нов ден, начало на нов живот.“

Източник: Кворум Силистра

 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *