47 години от кончината на Реджеб Кюпчю

Стихове на Реджеб Кюпчю звучаха в рецитал, посветен на поета. Вечерта на поезията, организирана от Турски културен център „Реджеб Кюпчю“ – Бургас, бе в навечерието на годишнината от неговата кончина. На 26-ти април преди 47 година поетът издъхва неочаквано едва на 42 години. И до днес смъртта му остава тайна и мистерия.

Две години след пандемията близки на поета и почитателите на литературата се събраха, за да почетат паметта на Реджеб Кюпчю. Домът на писателите събра синът на поета Ердинч Кюпчю, Рустем Азиз, Ибрахим Камбероглу, Нихат Алтънок, а чрез видеовръзка във вечерта се включи и Недялко Йорданов. Те споделиха свои спомени за Реджеб Кюпчю, а стихове на поета звучаха в рецитала на ученици от ОУ „Реджеб Кюпчю“ в руенското село Топчийско.

Гости на литературната вечер бяха генералният консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел и кметът на община Руен Исмаил Осман.

Реджеб Кюпчю е носител на награда за поезия и е почетен гражданин на Бургас, градът, в който прекарва живота, твори и общува с Христо Фотев, Стойчо Гоцев, Недялко Йорданов и други. 

Източник: Chernomorie-bg.com