Шахин Мустафа Алтан

ШШахин Мустафа-Алтан е роден в с. Ахрянско през 1938 год. Учи в родното си село и в Ардинската прогимназия, след което завършва Педагогическо училище в Кърджали. Учителства в родното си село и в Ардино. Пише стихове, които публикува във вестници и списания, излизащи на турски език /в. `Нов живот`, в. `Йени Ъшък` (Нова светлина), сп. `Йени Хаят` (Нов живот) и др./ През 1965 г. издателство `Народна просвета` издава първата му стихосбирка “Vatan Toprağı” (Родна земя). Красотата и богатствата на Родопа планина, обичта към родното място, преклонението пред трудовите хора от този край, мечтите и въжделенията на младите, добруването и щастието на всички хора са сред основните теми на стиховете, включени в стихосбирката. Извори на поетовото вдъхновение са тютюневите ниви и девойките в тях със своите работни ръце и песните си, планинските бунари и чешми, неговите ученици, всеотдайните учители, спечелили сърцата на децата и хората. Творбите му се характеризират с искреност и естествена свежест на изказа, мислите и чувствата в тях извират от поетовата душа и сърце. Художествено-естетическият му вкус към изобразяването на красотите на родната природа е в хармония с хуманистиичния му патос при обрисуване достойнствата на обикновените хора.
По силата на Спогодба от 1968 година за събиране на разделени семейства между нашите две страни през 1973 г. се изселва в Република Турция и се установява в кв. Картал на мегаполиса Истанбул.
Работи като учител. Продължава да твори, като стиховете му намират място в различни сборници и антологии, както и в тематични поредици и др.
Творбите на Шахин Мустафа Алтан, написани през последните години, издават една философска самовглъбеност. Пропити са с мъдрост – отглас на трудно преодолима носталгия по родния край и продукт на един богат житейски опит. Тревогата за човешкото в човека, за духовните и нравствени стойности в живота, болката по загубата на близки същества са все теми, които в кратки форми и миниатюри са предадени от поета с вещина и съвършенство на стила.
Богата и разнообразна подборка от творби на Шахин Мустафа Алтан, написани в различни периоди от неговото творчество – намери място в специален брой на в. `Ардински глас` (на турски език) – литературно приложение към бр. 125-126 (Октомври-Ноември) 2013 г. на вестника.

Източник: Селяхидин Карабашев, в-к „Ардински глас“ 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *