Христо Мутафчиев се извини на актьорите от „Кадрие Лятифова“

Председателят на Съюза на артистите в България се извини на актьорите от театър „Кадрие Лятифова” за това, че в предаването „на четири очи” в коментар за реформата в театъра ги нарече „гюбекчии” и „непрофесионалисти”. Ето и текста на писмото, изпратено до ДМТ „Кадрие Лятифова”:

ДО
ТРУПАТА НА МУЗИКАЛНО-ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „КАДРИЕ ЛЯТИФОВА“ – КЪРДЖАЛИ
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Всичко, което се случва с театъра в България днес е лишено от логика и здрав разум. Неразбирането и липсата на визия за бъдеще от страна на Министерство на културата ни поставя в ситуация на невъзможност и творчески колапс. Тази обстановка на бушуващи емоции, провокира ежедневни разговори на висок тон и отправяне на тежки думи и обвинения.

Разговорът в студиото на „Нова телевизия“ на 16 май т.г. се случи в изключително напрегнат за мен момент, сред поредица от срещи с директори, Министри и търсещи правата си колеги. Градусът на напрежението беше (и продължава да е) толкова голям, че емоционалното въвличане измества разумното говорене.

Поднасям своите искрени извинения на всички вас, за репликите, оправени към вас от ефира на телевизията. Считам, че възмущението ви е напълно основателно. Приемете това писмо не като оправдание, а като отговорно и осъзнато извинение. Всеки допуска грешки, понякога те са много големи. За мен е много важно, че се обърнахте към мен с това писмо. Вие постъпихте достойно и потърсихте извинение от мен – директно и открито, вместо да си послужите със задкулисни средства и скрито отмъщение. Благодаря ви за урока, който получих и моля за вашето извинение.

На 24 май в сутрешния блок на Българска национална телевизия съм поканен на разговор (след 9 ч.). Считам, че това е възможност, аз да поднесе своите извинения към вас и в национален ефир.

С уважение: Христо Мутафчиев

Източник: Кърджали Хабер