Улица „Юмер Ерендорук“ или „улица на свободата на словото“ в Крумовград

В Крумовград беше открита улица на името на писателя Юмер Осман Ерендорук.

Това става след решение на Общинския съвет бе по повод 90-годишнината от рождението му.

На събитието присъстваха кметът на общината Себихан Мехмед, председателят на Общинския съвет Метин Байрамали, дъщерята и внуците на писателя, приятели и граждани.

Водещите на събитието поднесоха информация за живота и творчеството на писателя. Ученици от групата за изучаване на „майчин – турски език“ към ЦПЛР-ОДК рецитираха стихове на писателя.

Себихан Мехмед приветства присъстващите и изрази признателност към делото и творчеството на писателя Юмер Ерендорук. Лентата беше прерязана от Себихан Мехмед, Метин Байрамали и дъщерята на писателя Гюлшен Ерендорук.

След откриване на улица „Юмер Осман Ерендорук“ в залата на ОДК беше прожектиран филм, посветен на живота и творчеството на писателя.

Юмер Осман Ерендорук е роден на 12 февруари 1934 година в село Орех, община Крумовград. Посветил е целия си живот в борба срещу комунистическата власт, възродителния процес и е бил ревностен защитник на свободата на словото в Република България.

През 1965 година са публикувани първите му сборници с разкази „Ранен гълъб“, а през 1967 година сборници с разкази „Остави мъжа ми“. През 70-те години авторът написва романите: „Гарип Милион“, „Учурум“ и „Бурук Аджъ“. След романите пише пиеса, наречена „Бебек“. Така авторът заема своето място сред българо-турските литературни дейци.

Осъждан, интерниран и по-късно през 1989 година Юмер Осман Ерендорук и семейството му са депортирани в Република Турция. Още същата година в списание „Гласът на балканските турци“ е публикувана творбата „S.O.S“, известна още като „Третият гроб“. Така става известен сред литературните среди в Истанбул.

Авторът има над двадесет отпечатани книги. Пиесата „Бебек“ не е публикувана, но е заснета екранизация от телевизионния канал TGRT.

Източник: 24 Родопи


 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *