Студентите по тюркология в Софийския университет показаха своите способности

На 18 май, събота, от 11:00 часа катедрата по тюркология на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведе годишното си студентско мероприятие.

Събитието, организирано от Факултета по класически и нови филологии, се проведе в известната аула „Св. Климент Охридски“ на университета. Подобно събитие се провежда за първи път след пандемията. Събраха се студенти, говорещи турски език.

На мероприятието, което беше подкрепено и от Консултантския офис на Република Тюркийе в София,към Посолство на Република Тюркийев София, бяха произнесени стихове на прочути поети от турската, татарската, азербайджанската и казахстанската култура, изпълнени бяха танци и пиеси.

От Къркларели бяха поканени преподаватели по турски занаяти като мрамориране (Ебру), занаята Телкяри в изготвянето на накити и калиграфия и бяха направени презентации пред студентите.

В това важно и много специално мероприятие взеха участие студенти, обучаващи се в катедра „Тюркология“, академици и всички гости проявяващи интерес към подобни традиционни турски занаяти. Служители от посолствата на Тюркийе, Азербайджан и Казахстан не оставиха студентите сами.

Мероприятието се провежда с цел, да бъдат показани постиженията на студентите през годината и да бъдат наградени и представени  тези от тях, които са допринесли за развитието и популяризирането на факултета.

Източник: TRT Bulgarian


 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *