Стартира ремонтът на къщата, в която ще се помещава музея на Наим Сюлейманоглу

Започнаха ремонтните дейности по превръщането на къщата на легендарния щангист и почетен гражданин на Момчилград Наим Сюлейманоглу в музей. Проектът предвижда цялостно обновяване на двуетажната къща, в която шампионът по вдигане на тежести прекарва детските си години.

В музея ще бъдат изложени лични вещи, фотоси и медали. Посетителите ще имат възможност да се запознаят още с начина на живот през 20 век и да видят предмети, ползвани в традиционния бит и култура от този период. Архитектурата на къщата ще бъде изцяло запазена. Предвижда се в двора й да има и специален кът от пресъздаден подиум с щанга от олимпиада, където туристите ще могат да се снимат.

Очаква се строителните дейности да приключат до края на месец март догодина. След това ще се извърши оборудването и обзавеждането на стаите на къщата.

„Надяваме се, че откриването на къщата – музей ще съвпадне с 15-ата Международна среща на момчилградчани, която ще се проведе в края на месец юли. Вярвам, че много от туристите ще се вдъхновят от постигнатото от Наим Сюлейманоглу, а музеят ще бъде посещаван от много местни и чужди туристи“, заяви кметът на Момчилград Илкнур Кязим.

Източник: Кърджали Хабер