Среща с писателя Нихат Алтънок се проведе в Ардино

ворческа среща с писателя Нихат Алтънок (Неджат Бехчедов) се проведе в залата на Общинския съвет в Ардино. Културната проява бе организирана от Община Ардино и читалище „Родопска искра“. Тя бе уважена от ръководството на общината, начело с кмета инж. Изет Шабан и председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям. Тук бяха още Хюсеин Касапоглу, представител на Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер“ (Ардинци) в Бурса, близки, приятели и почитатели на творчеството на автора, общественици, граждани. Специални гости на творческата вечер бяха и писателят, поет и преводач Рюстем Азиз от Варна и Мюге Салиева, студентка в УНСС в София, чиято снимка краси корицата на новия роман на автора „Gönül Sancısı“(Душевна болка).

За личността на Нихат Алтънок и неговите романи говори живеещият в Холандия писател и приятел на Ардино Мурат Тунджел. Той отбеляза, че е щастлив, че му е дадена честта да представи творчеството и жизнения път на Нихат Алтънок, добре известен както в България, така и в Турция. „Неговите романи носят атмосферата на местната култура и местния бит“, заяви Тунджел.

Писателят от Варна Рюстем Азиз подчерта, че се е докоснал към творчеството на Нихат Алтънок като преводач и е останал със силното впечатление, че той наистина е един последовател на великия турски писател-хуманист Сабахаттин Али, който е роден в Ардино.

В своето приветствие кметът на общината инж. Изет Шабан подчерта, че Ардино винаги е място, където се ценят, почитат и уважават творците. Той заяви, че за пореден път стават свидетели на подобно културно събитие. „Независимо, че нашите съграждани живеят и работят далече от родния си край в този съвременен свят, те винаги чувстват полъха на родното място, откъдето са тръгнали“, заяви инж. Изет Шабан. От свое име и от името на председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям той подари сувенири на Нихат Алтънок, Рюстем Азиз и Мурат Тунджел.

От своя страна Нихат Алтънок изказа сърдечното си удовлетворение за вниманието от страна на ръководството на общината. Той обстойно и изчерпателно отговори на всички въпроси за творчеството си, за начина на писане, за живота и личността си. „За мен е огромна чест, гордост и удоволствие да се срещна със земляците си от родния ми край. Ардино е културната столица на Родопите. Ние сме будители! А будителството е горене в името на общочовешките идеали и ценности“, заяви Нихат Алтънок. В края на творческата вечер авторът раздаде десетки автографи на своите почитатели.

Нихат Алтънок е роден на 27 септември 1943 г. в ардинското село Синчец. Завършил е учителския институт в Кърджали. След това се е записал задочно в Московския държавен институт „А.С.Пушкин“, но не е имал възможност да го завърши. Бил е на специализация в Петербургския педагогически институт „А.И.Херцен‘. В периода от 1968 до 1978 г. работи като учител по руски език и литература в СПУ „Георги Димитров“ в Ардино. Награден е със златна значка от Министерството на образованието. През 1978 г. се изселва в Истанбул, Турция. Има издадени 16 книги, сред които „Душевна болка“, „Невинният смъртник“, „Трудният път към хоризонта“, „На оса на Русия и Турция“. Женен, има три дъщери и се радва на един внук.

Автор: Гюнер Шукри
Източник: Кърджали Хабер