Разградският театър поставя „Щъркелите на Делиормана“

„Щъркелите на Делиормана“ е най-новото заглавие от репертоара на разградския Театрално-музикален център. Тематиката следва водещия приоритет на директора Таня Карбова, който обяви при встъпването си в длъжност миналия януари – повече култура за местната публика и регионален елемент в спектаклите.

еатралната постановка е по разкази на самобитния писател д-р Хасан Ефраимов. Драматизацията и режисурата са дело на Надя Асенова, сценографията и костюмите са на Тодор Райков, музикалната обработка е на Лия Иванова, за сценичния бой отговаря Камен Иванов.

Идеята за постановката се ражда миналата година. Надя Асенова се спира върху драматизация по три разказа на д-р Ефраимов, чието творчество описва като натоварено с магически реализъм. Обединяването на трите заглавия се явява творческо предизвикателство, което накрая се оказва успешно. Режисьорката подчертава ролята на „Щъркелите на Делиормана“ като среща на различни култури, което превръща спектакъла в стойностен проект не само за Лудогорието, но и за цялата театрална карта на България. Заглавието е заимствано от „Щъркелите на Всевишния“, като основното послание е, че заедно вървим към утрешния ден. Най-важна е надеждата, без значение от етнос и религия.

В постановката участват Камен Иванов – гост, преподавател в НАТФИЗ, Иван Иванов, Веселин Борисов, Бисер Маринов, Евгени Стефанов, Николай Сяров, Яцек Янков, Гюнеш Моканов, Зехти Бамов, Таня Карбова, Ралица Нейкова, Виолета Желязкова, Цветана Радушева, Невена Денчева, Росица Кехайова, Ивайло Сяров и Иво Стоянов.

Своя дебют на разградска сцена ще направят Ралица Нейкова и Бисер Маринов. Младата актриса е завършила Нов български университет и има опит като част от Театрална работилница „Сфумато“. На Ралица е поверена главната роля на Лиляна. Бисер Маринов е възпитаник на НАТФИЗ.

„Били ли сте в Делиормана? Приказно е: луната е огромна, природата е омагьосваща, а хората… Ето, за хората е нашето представление“, казва режисьорът. „Щъркелите на Делиормана“ е театрално пътешествие по три разказа на добруджанския автор д-р Хасан Ефраимов. Това са три легенди за Бея и неговото село, които разказват за любовта, за предателството, за грешките, за добрите дела, но най-вече – за Надеждата. Надеждата – кой я носи, кой я праща, как ни докосва тя. Дали не е просто погалване от птиче крило – хем красиво, хем крехко, хем мъдро… Малко по радичковски, малко по хайтовски, предимно по ефраимовски, ще Ви водим в този разказ. Ще бъдем сред житата на полето, ще надникнем в бейските сараи, ще приседнем в кафенето на Кьор Мемиш и ще слушаме амуджите и техните раздумки. Всъщност, „Щъркелите на Делиормана“ е една приказка за възрастни (разбира се и за деца), но при всички случаи е нещо, което ще запомните. Защото такива са легендите за Делиормана, написани от Хасан Ефраимов и оживели на сцената в Драматичен театър „Антон Страшимиров“ и сцена „Назъм Хикмет“ – Разград. Подарете си този спектакъл, ние Ви очакваме!“, приканва Надя Асенова.

Премиерата на представлението е в последната сряда на Театрално-музикален центърмесеца, 27 септември, от 19 часа. На следващия ден постановката ще се играе в читалището в Кубрат, на 6 октомври ще се постави във Ветово, на 14 същия месец – в Шумен.

Автор: Десислава Стефанова

Източник: Ekip7