Първа стихосбирка на Дилек Мехмед

„Стиховете на Дилек Мехмед са като капки утринна роса, искрена и непринудена поезия“. Високата оценка идва от поетът, писател и директор на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ Димитър Петров. Рецензията е по повод на дебютната стихосбирка „Някъде далече“ на ученичката в 11-ти клас в ППМГ „Акад. Н. Обрешков“. Представянето на книгата пред публика ще се състои утре, 20 юни, от 17.30 часа в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“.

Пиша днес за тебе стих,
стих красив – за любовта,
а какво е любовта, ако не игра във стих?
Тя е песен непрестанна, тя е химн на радостта,
тя е райската градина, тя е мека топлина.
Тя е друг вълшебен свят, тя е вест за пролетта,
тя е ароматен цвят, за мене ти си любовта,
но далеч си засега, без теб студен е днес деня…
Пиша днес за тебе стих, стих красив за любовта.
Пиша днес за мене стих, да сгрея своята душа…

Дилек Мехмед е родена в Русе, но живее и учи в Разград. Завършила е основното си образование в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ с пълно отличие, а днес изучава профил „Природни науки“. Освен биологията и химията, нейно хоби са фотографията, средиземноморската кухня, обича да чете и разбира се, да пише. Творчеството й започва във втори клас със задача в часа по литература да състави четиристишие с дадени думи. Макар и условието да изисква кратък стих, тя разширява своята творба и така се ражда първото й стихотворение. Условно нарича този момент „любов от пръв поглед“.

Дилек споделя, че по-сериозно и осъзнато е започнала да пише в прогимназиалния етап, но кулминацията в творчеството й настъпва с прекрачването в гимназия и последвалата пандемия, която й предоставя достатъчно свободно време, за да седне пред белия лист. Така започва постепенното изграждане на стила на прохождащата поетеса. Девойката продължава да се учи, твори и усъвършенства – дълъг процес на опознаване на собственото „аз“ и на света.

Въпреки младостта й, образността, ритъма и поетичните акценти са осмислени и осъзнати, смята Димитър Петров. Това е „Поезия за любовта“, опитният автор олицетворява чувствените емоционални преживявания на тийнейджърката . В своето обръщение към читателите в ролята си на редактор на стихосбирката, Димитър Петров посочва, че Дилек разкрива своите откровения: чувствата, вълненията, терзанията, радостите, щастието по една реална и нереална любов. Това е философията на една тайна, материализирала се в изповед. Предлага ни своя свят и ни предоставя възможността да съпреживеем написаното, загребано от извора на сърцето на едно младо момиче, превърнало се във вдъхновено слово. Откровеността и чистотата на изказа подсказва началото и първите стъпки в пространствата на новия свят, наречен Поезия. „Но тя ще има още над какво да работи и да се усъвършенства и се надявам, че това ще е само първото представяне, което ще се последва от нови творби“, Петров адресира посланието си към новия литературен талант на хоризонта. С благодарност за предоставянето на частица спасение за душата в този забързан и неспокоен свят! „На добър час на младата поетеса!“, пожелава й Димитър Петров.

Източник: Екип7