Приключи обучението по майчин турски език в Народно читалище „Мевляна-2012” – гр. Добрич

Успешно приключи обучението по Майчин-турски език в Народно читалище „Мевляна“ -Добрич. То беше за ученици в начални класове и затова, че е за първа година в него взеха участие 10 деца от град Добрич. Според преподавателя Сабри Исмаилов децата имат крещяща нужда от изучаването на майчиния си език.

В Добрич в училищата не се изучава майчин –турски език и затова тази дейност бе подета от Народно читалище „Мевляна”. Обучението продължи 4 месеца и беше само в неделните дни по 2 часа. Отначало целта ни беше да ги научим да пишат и четат на майчин –турски език – каза учителя Сабри Исмаилов.

Децата получиха учебни помагала от БАЛТЮРК – Коджаели и валията на Текирдаг. За следващата година предвиждаме да изградим две групи за изучаване на майчин-турски език. Много родители на деца ни търсят и настояват изучаването на майчин-турски език да продължи. Ние турците в Добрич сме малко и в сравнение с други региони и общини, нямаме възможност изучаването на майчин-турски език да става в училищата – каза още Сабри Исмаилов. Но въпреки това сме решителни и започнатото дело да се разширява през годините. Помощ им оказва и общинския съветник Гюрсел Шериф Кърнак, както и ръководството на Народно читалище „Мевляна-2012”-Добрич. С общи усилия смятам, че ще научим децата ни на майчин –турски език – допълни учителя Сабри Исмаилов.

Автор: Салим Салих
Източник: Bizim Gazete


 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *