Представят книга на български на Ахмед Филибелията

За първи път на български език излиза книга на известния от края на 19-ти и началато на 20 век автор Ахмед Хилми Филибелията. Той се подписва така, защото е роден и израснал в Пловдив, след което с фамилията му заминава за Одрин. По – късно работи и живее в Истанбул и Либия. 

Ахмед Хилми е сред най-видните мислители на късната Османска империя, положил основите на интелектуалния живот на съвременна Турция. Днес в Пловдив ще бъде организирано академично представяне на автора в читалнята, носеща неговото име в Джумая Джамия. 

Инициативата е на Генералното консулство на Турция в Пловдив. Ще присътват университетски преподаватели и преводачи, сред които Кадрие Джесур,  Азис Шакир – Таш, Йорданка Бибина, Йордан Велчев. Очаква се след падане на ограниченията за Ковид-19 да има ново представяне на романа за широк кръг читатели в Пловдив.

Философският роман „Дълбините на въображението“ е с превод от Азиз Шакир-Таш, който е преподавател в Нов български университет, преводач от турски и арабски език, автор на книги с поезия, издадени от „Жанет 45“. Романът на Ахмед Хилми е в превод от османски език. 

Представлява сборник със суфистки истории и се разглежда като най-известното произведение на Филибелията. Той пише 40 книги, редактира и издава множество вестници и списание.

Източник: БНР