Празник за деня на майчиния език в Дулово

В чест на 21 февруари – Международен ден на майчиния език, инициатива на НЧ „Просвета“ село Черник, с подкрепата на община Дулово се превърна в общински празник, който догодина, по думите на кмета на общината инж. Невхис Мустафа, ще се разрасне, съобщава РЕКИЦ Силистра.

В залата на Общинска администрация бе музикално-поетичната вечер по повод събитието, чието начало е от преди четвърт век по идея на Бангладеш.

До участниците поздравителни адреси постъпиха от Областна администрация Силистра и от различни институции.

В края на вечерта приветствие поднесе и Генералният консул на Република Турция в Бургас – Толга Оркун, който за пореден път приема покана на дуловци да посети града и общината.

Специални гости бяха известните млади и талантливи пианисти, родом от Лудогорието, а именно близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови, с които пяха и изпълнители, включително популярна песен за България от репертоара на Емил Димитров. Гостуваха също представители на културни сдружения от Силистра, Добрич и Шумен.

В програмата звучаха в духа на майчиния език стихове и песни на български, турски, руски и татарски. С танци и песни се представиха самодейци от читалищата в Дулово, Черник, Правда, Руйно и от др. населени места. По подобен начин международният ден на майчиния език бе уважен и в други населени места в област Силистра.

Източник: Кворум Силистра


 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *