Почетоха паметта на Фикри Шукриев

На 25 юли 2018г. в сградата на Народно читалище „Баръш“, град Долни чифлик се проведе възпоменателна вечер по случай 35 години от кончината на поета Фикри Шукриев. На възпоменанието присъстваха Емине Халил, председател на Дружеството на учителите по турски език в Северна и Източна България, Фикрие Мехмед, бивш експерт по майчин турски език и бивш преподавател в катедра „Турски език и литература“ в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Рюстем Мюмюн, председател на настоятелството на Народно читалище „Сабахатин Али“ гр. Варна, много гости и жители на град Долни чифлик.

Възпоменателната вечер откри от Ибрям Ахмед – секретар в читалище „Баръш“. С едноминутно мълчание в памет на поета стартира същинската част на мероприятието. Мехмед Шукриев, брат на поета, разказа за живота и делото му. Ибрям Ахмед рецитира стихове от последната стихосбирка на писателя „Търся ви насън“. Зейнеп Мустафа – самодеец към читалище „Баръш“ рецитира стихове на писателя, преведени на турски език от поета Рюстем Мюмюн, който също разказа за творческият път и дело на Фикри.

Поднесени бяха приветствията и спомените на писателите Турхан Расиев и Наим Бакоглу.

Емине Халил, дългогодишен преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски“, изтъкна ролята на литературните произведения на турските автори в България по време на т.н.р. „Възродителен процес“. Тя подчерта, че поезията е терен, в който не съществуват никакви духовни граници и ограничения.

Несрин Къратлъ поднесе своите съболезнования на всички близки и роднини на загиналия поет. Тя подчерта важността от изучаването на делото и творчеството на Фикри Шукриев от всички съвременни изследователи и анализатори на културата на турският етнос в България.

Фикри Шукриев

Фикри Шукриев е роден на 16 март 1942 г. в с. Дъбравино, Провадия. Учи в училище за сираци, завършва икономически техникум във Варна. До смъртта си работи в Девня. Печатал е стихове в местния и централен периодичен печат и литературни алманаси . Приживе участва в поетичния сборник “Девненско ято” заедно с още трима автори – Иван Ставрев, Атанас Коев и Сашо Серафимов. След смъртта му излиза стихосбирката “Кръв от кокиче” в ИК “Зограф”, Варна, 1992 г, съставител Атанас Коев. По време на възродителния процес поетът слага край на живота си на 26 юни 1983 г.