Писателят Мюмюн Тахиров с годишна награда за публицистика

В навечерието на 24 май – Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Съюзът на българските писатели връчи годишните литературни награди за 2023. Годишната награда за публицистика – 2023 г. е присъдена на писателя проф. д-р Мюмюн Тахиров за книгата „Философия на творчеството“.

             Започнал като учител и редактор в Кърджали, проф. д-р Мюмюн Тахиров през дългия си творчески път заема различни длъжности – от редактор и зав. отдел до заместник-главен и главен редактор на вестник, общественик, началник-сектор в Министерството на културата,  директор на академичното списание за културна политика „Орфеева лира”. Понастоящем проф. Мюмюн Тахиров е редовен преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии и Университета по нацонално и световно стопанство в София.

            Основните  интереси на проф. Мюмюн Тахиров, кой е автор на над четиредесет белетристчни, научни и публицнисти книги  са в областта на философията на историята и изкуството, аксиологията, семиотиката, етнодемографията, интеркултурната комуникация. Занимава се с теоретични и приложни изследвания в областта на културната и европейската интеграция, културната антропология, културния мениджмънт, комуникация и семиотика, аксиология, културно-историческото наследство,  етнодемографията и духовните аспекти на сигурността. Носител на наградата за публицистика на област  Кърджали. Три пъти е носител на Националната награда за разказ     „Всички сме деца на майката земя”. Лауреат на Националната литературна награда „Дядо Йоцо гледа”. Номиниран за Националната литературна награда „Йордан Йовков”. Носител на наградата за белетристика „Георги Братанов”, Носител на престижната национална литературна награда  „Николай Хайтов”. Отличен е със „ЗЛАТНА КНИГА” на Съвета на европейската научна и културна общност за принос в развитието и популяризираното българската наука и култура. За публицистична, писателска и научна дейност  е награден с най-високото отличие на Съюза на българските журналисти – Грамота и почетна значка „ЗЛАТНОТО ПЕРО”. Носител на Почетна грамота на Съюза на българските писатели за принос в развитието на съвременната българска литература. За принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност е награден със „ЗЛАТЕН ВЕК“ – златен на Министерството на културата. Лауреат на Второто издание на международния литературен конкурс „Изящното перо – 2019“, Чикаго, САЩ.

          В представянето на литературната продукция  за 2023 година, Ива Николова пише, че Мюмюн Тахиров неопровержимо доказва в най-чистото като публицистичен жанр произведение, че всъщност творчеството е съвкупността на живота и нейния смисъл… И го прави без избухвания, но с твърдо и коректно изразена  и защитена позиция. С изключително уважение към словото, към постиженията и прозренията на човечеството, към изследванията на науката, към актуалното състояние на проблемите. Пък и самото начало на книгата започва така, че да не остане грам съмнение в познаването на материята от автора изследовател и, може би, дори евристик.  Това произведение доказва яснотата на писателя, че знае защо е посегнал към белия лист и какво иска да каже, без да се налага това да бъде обяснено.

Източник: Кърджали Хабер

 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *