Пиесата „Родината, или Силистра“ е най-новото заглавие от репертоара на силистренския театър

Драматично-кукленият  театър в Силистра представя най-новото заглавие от своя репертоар – пиесата „Родината, или Силистра“ от Намък Кемал, съобщиха от ръководството на културната институция.

Действието в пиесата се развива по време на Кримската война. Младата Зекие, маскирана като войник, тръгва на фронта след любимия си и се включва в отбраната на Силистра. Така на бойното поле се преплитат любов и патриотизъм.

Намък Кемал е османски демократ, писател, интелектуалец, реформатор, журналист, драматург и политически активист. Заради критиките си към властта той е изгонен от Османската империя през 1867 г. и бяга в Париж.

През 1870 г. на Кемал е позволено да се завърне в Константинопол и в този период написва най-значимото си и влиятелно произведение – пиесата „Родината, или Силистра“. Тя е поставена за първи път на 1 април, 1873 година. Произведението е преведено на руски и немски, докато авторът е жив, а по-късно е публикувана на много езици.

Режисьор на пиесата е Невена Митева, сценограф е Николай Нинов.

Участват актьорите Филина Петкова, Иван Георгиев, Александър Павлов, Елена Кешишева, Станислав Георгиев, Мирослав Петров, Стефан Станчев, танцьорите Александър Караколев , Йордан Димитров и Недялко Неделчев. 

Пиесата е реализирана с любезното съдействие на Валентин Петков, член на клуб „Традиция“ и Кубиляй Ерделикара режисьор от театъра в турския град Малтепе, който е и е генерален секретар на ЕТА – Евразийската театрална асоциация.

Източник: БТА