Пети национален фестивал на турския фолклор в Руйно привлече стотици участници и гости

На 29 юни, в живописната местност „Аязмото“ край село Руйно, се проведе Пети национален фестивал на турския фолклор – Руйно 2024. Фестивалът, организиран от Община Дулово, събра над 300 участници от различни възрасти, обединени от любовта към фолклора и традициите.
В събитието взеха участие 34 фолклорни групи от цялата страна, включително от градовете Добрич, Руен, Момчилград, Исперих и много други.

Фестивалът беше тържествено открит от заместник-кмета на Община Дулово Айваз Чакър, който поздрави всички участници и гости. Специален гост на събитието беше Генералният консул на Република Турция в Бургас – Толга Оркун. Народният представител от 20 МИР-Силистра Левент Мемиш също се присъедини към празника, отправяйки топли поздрави към всички присъстващи и изразявайки надежда за продължаването на традициите.

Фестивалът предложи разнообразна програма, изпълнена с музика, танци и обичаи. Участниците имаха възможност да представят богатството на турския фолклор от различни региони на страната. Сред изпълненията бяха традиционни песни и танци, които предадоха мелодичността и чувствителността на фолклорната музика на бъдещите поколения.

Националният фестивал на турския фолклор в Руйно е доказателство за силата на културните традиции и тяхното значение в съвременното общество. Фестивалът предостави платформа за срещи със стари приятели, начало на нови познанства и обмен на културни ценности. Участниците и публиката бяха единодушни, че събитието е изключително важно за запазването и предаването на фолклорните традиции.

Празникът в Руйно беше поредното доказателство за богатството и разнообразието на турския фолклор в България. Събитието събра хора от различни възрасти и региони, обединени от общата любов към музиката, танците и обичаите. Фестивалът в Руйно е пример за това как културните традиции могат да бъдат запазени и предавани през поколенията, създавайки връзки и укрепвайки общността.

Източник: Кворум Силистра 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *