Орхан Исмаил представя зимна експресия в Стара Загора

Художникът Орхан Исмаил представи втората си самостоятелна изложба в старозагорската Арт галерия „Nedev“.

Този път разградският художник излага 27 свои живописни картини, представящи зимна експресия. Месец по-рано част от тези картини бяха представени в столичното модерно пространство „Арт Плейс Интерпред“, другите от софийската изложба се разпродадоха.

Атрактивно са представени българското село и къща, покрайнините на големия град в типично негов стил – повече с шпакла и с четка. С тези думи художникът и галерист Светлозар Недев представи изложбата пред публиката. При създаването на творбите в стил експресивен реализъм, Орхан е използвал акрил и смесена техника върху платно. За твореца обаче отдавна се знае, че не техниката е определяща, а вдъхновението. Точно в тази експозиция преди време той сподели, че ще изложи течението в изкуството, което разкрива истинските му чувства – абстрактното.

Бързо е рисувал върху платната със специалните бои, за които Недев се пошегува, че пази в тайна. Но не за да хване чашата с вино по-бързо, шеговито подходи към празника на лозарите Орхан. И все пак, поводът за естетическа наслада на първи февруари поднесе финото и изтънчено съчетание между вино и изкуство.

Същата вечер признатият в страната и чужбина лудогорски творец получи покана да се включи в пленера „Безгранично изкуство“, който ще се проведе тази година. Главният организатор – Антония Коева, председател на Фондация „Център за правно и културно застъпничество „Темида арт“, и преди е отправяла предложения за съвместна творческа работа с Орхан. Преди четири години художникът бе част от международни уъркшоп „Обединени художници за обединена Европа“ заедно със своя брат близнак Осман.

Дамата изрази своето възхищение от великолепното, както го определи, изкуство на директора на Средното училище в Самуил. Негови картини красят стените в къщата на сина й, се похвали Коева, както и домовете на част от присъстващите в старозагорския храм на изящното изкуство. В знак на признателност, Орхан се прояви с жеста на класен джентълмен и подари на дамата букет от цветя, красиво изваяни между рамките на картина.

Във ведрата атмосфера на творческата компания Недев официално откри изложбата с тематична за празника наздравица с червено вино.

Първата изложба на Орхан в старозагорската галерия беше повече от успешна. В началото на 2019-та година художникът представи в Града на липите тематично подбрани живописни платна под наслов „Възрожденска България“.

Автор: Десислава Стефанова

Източник: Екип7