Нурдан Чете с премиера на първите си стихосбирки

Разградската поетеса Нурдан Чете събра почитателите на лирическите творби в мерена реч на премиерата на първите си две стихосбирки – „Всичко в кълбо“ и „Bir Murekkep Damlasi“/“Една капка вода“/. Първата е писана на български език, в другата чувствата и емоциите са предадени на турски. Стиховете в двете книжки обаче не са преведени, те са различни и писани на съответния език.

Нурдан Чете е родена в търговищкото село Трескавец. Завършила е „Турска филология“ в Шуменския университет. Любовта я отвежда в Разградския край, където създава семейство, което също служи като нейна муза. Поетесата работи като учител по турски език в Дянково, след това в Музикално-драматичния театър „Назъм Хикмет“, в момента е управител на представителството на турска фирма в Разград.

„Всичко в кълбо“ бе представена от нейния редактор Гюлсер Мазлум, която сподели топлите си чувства към своята приятелка и припомни пред присъстващите пътя, който извървява до реализирането на двете издания. Обзор на „Bir Murekkep Damlasi“ на турски език направи Яхя Акбулут.

„Изплаквам тъгата си със стихове, това е моят рестарт в живота“, разкри поетесата и сподели някои от най-новите си стихове. Две от стихотворенията си Нурдан Чете посвещава на своите синове Мерт и Хакан, които по време на премиерата й оказаха честта да представят. Съпругът й Кенан Чете също излезе до нея, за да засвидетелства любовта и подкрепата си.

Илюстрациите на кориците на двете стихосбирки са дело на разградските художници Орхан Исмаил и Теодор Даскалов, чиято изложба в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ бе естествен фон на литературното събитие. За „Екип 7“ двамата разказаха, че с поетесата ги свързва общият им професионален път. В стъклената зала на културния храм могат да бъдат видени техни композиции на китни кътчета от страната – Боженци, Трявна, Елена, създадени по време на пандемията, за да намерим в тях бягство от потискащата действителност. Сега двамата са устремили поглед към предстоящата Национална изложба „Лудогорие“.

Вълшебният за поетесата ден тя сподели със свои близки. Сред гостите присъстваха и председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, председателят на комисията по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности в Общински съвет-Разград Свилена Дечева, общинските съветници Гюлчин Ахмедова и Ахмед Ахмедов, областният управител Гюнай Хюсмен и неговата заместничка Нурие Црънгалова.

Приходите от продажбата на стихосбирките ще бъдат преведени за дейността на сдружение „Трескавец 2020“, подкрепящо социални и благотворителни инициативи в родното село на поетесата – Трескавец. Дарение за каузата направи лично Гюнай Хюсмен.

Автор: Десислава Стефанова
Източник: Екип 7