Нова книга на Дурхан Али

Известният поет Дурхан Али, родом от кърджалийското село Чеганци подари най-новата си стихосбирка на турски език „Anama Mektuplarım /Писма на мама/“, така казано „направо от фурната“ на кмета на Община Черноочене Айдън Осман и читалищата в района.

Дурхан Али e роден на 2 март 1952 година. Той сподели, че през 1970 година е завършил гимназията в село Черноочене, сега Средно училище „Христо Смирненски“, където в него е впламенено и любовта му към поезията. Това е четвъртата му стихосбирка на турски език. Работил е 36 години като ръководител в държавните железници. Бил е журналист и сътрудник на редица местни и национални вестници.

Поетът е председател на литературен клуб „Реджеб Кюпчю”, създаден към Народно читалище „Юмер Лютфи 1993“ в гр. Кърджали, който събира различни поети и писатели от общини в Източните Родопи.

Кметът на Черноочене Айдън Осман заяви, че той и колегите му винаги са отдавали важно значение на хората на перото. „Вие сте символи за духовното просвещение на обществото и стремежа към образование и книжовност. Надявам се, че ще успеете да събудите у младото поколение интерес към литературата, което да се превърне в стимул за духовно израстване”, заяви Айдън Осман.

В книгата си стихосбирка „Anama Mektuplarım /Писма на мама/“ Дурхан Али поднася символично неписани приживе писма към майка си, изразява обичта към нея.

Стихосбирката събира голямата любов на поета към високите била на Родопа планина, преклонението му пред подвига и саможертвата на най-достойните хора, техните тревоги и надежди за съдбата на родния край.

Автор: Исмет Исмаил

Източник: Кърджали Хабер