На 29-ти юни в село Руйно ще се проведе петият национален фестивал на турския фолклор


На 29-ти юни (Събота) от 09:00 часа в село Руйно, община Дулово ще се проведе петият по ред национален фестивал на турския фолклор. Община Дулово е един от основните организатори на традиционния фолклорен фестивал на Турския фолклор край местността „Аязмо“ с. Руйно.

Фестивала е единствен по рода си в Североизточна България, който се провежда ежегодно без прекъсване в продължение на 30 години. Първото издание датира от 1994 година и се провежда като преглед на турската художествена самодейност. Съорганизатори на фестивала през първите години са народните читалища и културните сдружения.

Поради големия интерес и участието на много групи за турски фолклор през годините, той се утвърждава и става традиционен за община Дулово и от преглед прераства в Регионален фестивал на турския фолклор. Впоследствие е обявен за национален.

Във фестивала участват индивидуални певци И изпълнители, певчески и танцови състави, инструментални фолклорни групи, които изпълняват турски фолклор, групи за турски народни обичаи от девет области и няма конкурсен характер. Поради тази причина през 2018г. е обявен за национален. През 2019г. бе първото издание, като национален.

Специфичното за събора е, че в него се включват представители на различни култури.
Основна цел на фестивала е съхраняване и популяризиране на фолклорното богатство на турската етническа общност в България и осъществяване на културен обмен между участниците от различните региони на страната.

Заявки за участие в събора се приемат до 16.06.2024г. на следните адреси:

ОБЩИНА ДУЛОВО
Отдел „Култура и младежки дейности“
7650 гр. Дулово, обл. Силистра
ул.,, Васил Левски“ No 18
или на E-mail адрес: dulovo_kultura@abv.bg

Справки и допълнителна информация:
0892 214 773 – Бюрхан Шевкед
0887 530 221 – Емилия Кралева
0892 214 792 – Сезер Нехат


 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *