Мустафа Чаушев

Роден е на 10 април 1943г. в гр. Шумен. Първата му сценична изява е през 1961 г. на абитурентския си бал. Става диригент на хор и пее в оркестър в казармата. Там получава първите си покани от БНР за звукозаписна дейност. Първите му прояви на концертния подиум са в родния му град през 1964 г. През 1965 г. осъществява първото си турне в Сърбия за 6 месеца. През 1967 г. започва усилени записи в БНР на турски песни. През 1968 г. завършва първия випуск на естрадния отдел на държавната консерватория в класа на Ирина Чмихова заедно с Мими Иванова и Ангелина Баева.

Дебютира на голямата сцена през 1969 г. и става популярен с изпълнението на шлагери, много от които композирани от големия Тончо Русев. Същата година излиза първата му малка плоча с песни на турски език. Прави кавър на туркси език на хита „Делфините”, с който Йорданка Христова печели първа награда на „Златния орфей”. С преводната песен „Нямаш време ти за мен” по текст на Надежда Захариева става „Новия глас на радио София” през 1969 г. и през 1970 г. осъществява две концертни турнета в Русия съвместно с примата Лили Иванова, а през следващите години многократно гостува там със самостоятелни шоупрограми. Печели престижни награди на фестивали като „Бургас и морето” , „Песни за Варна” и на Пролетния радиоконкурс през 1974 г. През 1975 г. се представя на най – големия форум по това време в Еврома – „Шлагерфестивал” и издава дебютния си албум „Една мечта”. Невероятните му хитове и сега се приемат с огромен успех. Издава голяма плоча в Турция през 1982 г. През 1985 г. по време на възродителния процес Мустафа Чаушев е принуден да си смени името на Демир Чаушев. Това сякаш му носи още по – голям късмет. Следващите му три албума се превръщат в златна, платинена и диамантена плочи. Това е първата диамантена плоча в България и тези албуми достигат невиждани тиражи в страната и чужбина. Следват още много участия в международни фестивали. П

рез 2003 г. Мустафа Чаушев отпразнува своя 60 годишен юбилей и 40 години на сцената в зала 1 на НДК. Участие в концерта вземат изпълнители като Й. Христова, М. Иванова, М. Хранова, Р. Кирилова и други. В залата присъстват много депутати и министри, а дъщерята на М. Чаушев, Ажда, също изпълнява песни заедно с баща си.

Мустафа Чаушев е почетен гражданин на Шумен, както и на турския град Орхангази заедно с Росица Кирилова. Имал е турнета в Сърбия, Полша, Чехия, Алжир, Тунис, Мароко, Куба, всички съветски републики и най – често Турция.