Мехмет Тюркер Аджароглу 

Роден е в Разград. Умира в Истанбул на 101 г. В Разград завършва основно и средно образование. Започва през 1930 г. да работи като писар във в. „Делиорман“ в София на Махмут Неджметин Делиорман. На следващата година с помощта на посланик Тевфик Кямил Коперлер заминава да учи в Турция.
Мехмед Аджароглу е разградчанинът, който до сега е с най-много висши образования в региона. Завършил е: Висше педагогическо училище в Балъкесир (Турция) и две години в училището за мъжки учители в Адана, турска литература в Института за образование в Анкара, Хунгарологичния институт на университета в Анкара. (изучаване и изследване на унгарския език, мисъл, история и култура) – учи две години, но не му дават да продължи, защото бил държавен служител (учител) библиотечния курс, открит от Адан Йотукер в същия факултет в началото на академичната 1946-47 г.

Изпратен е във Франция от правителството през май 1950 г., за да изучава документация, библиотечно дело и библиография. Докато прекарва две години в Парижкия държавен институт по документационни техники, той също посещава Висшето училище по библиотекарство вечер и завършва програма за обучение от Alliance Française School, където може да преподава навсякъде извън Франция. По време на лятната ваканция получава сертификат от курса по френска цивилизация в Сорбоната, от курса „Архивен стаж“, открит във Френските архиви за първи път в света.
През юни 1957 г. завършва Института по публична администрация на Турция и Близкия изток, който е създаден от ООН като филиал на Факултета по политически науки на университета в Анкара. Заемал е високи библиотекарски постове. Публикувал е множество книги, статии и преводи.
За своите преводи той е награден със златен медал на НРБ за годишнината от създаването на страната (1981 г.). Аджароглу обаче отказва наградата в знак на протест срещу преследването на турците в България през 1984-85 г.

Автор: Проф. д.п.н. Пламен РАДЕВ