Месру Мехмедов

Месру Мехмедов /1935-1971/ – известен музикант и диригент, първият българин, дирижирал Националния симфоничен оркестър на САЩ и Нюйоркската филхармония.

Роден във Велико Търново на 4 февруари 1935 г. Учи в Дряново, където започва и творческата му кариера – като диригент на училищния хор към училище “Максим Райкович”, където първо помага на знаменития Христо Недялков, а по-късно сам поема хора и го извежда до финал на Младежкия музикален фестивал в София през 1953 г.

Любовта към музиката и стремежът за развитие отвеждат младия Месру в прочутата Ленинградска консерватория (бел. р. Ленинград = Санкт Петербург), където учи Симфонично и оперно дирижиране при големия руски музикален педагог и диригент проф. Иля Мусин. Докато е студент там, Месру печели Първа награда за дирижиране на най-добрите изпълнения на творби от Бетовен. По време на престоя си в Ленинград, той дирижира много опери, сред които класики като “Кармен”, “Фауст”, “Севилският бръснар” и др. Дипломира се през 1960 г.

След завършване на образованието си, Месру се завръща в България и веднага започва работа като диригент на Пловдивската филхармония, а по-късно става и неин Музикален директор. От 1962 до 1968 г. дирижира и хора на Пловдивското певческо дружество. Канен е като гост-диригент и на редица други симфонични оркестри в България и чужбина – Чехословакия, Полша, Германия, Дания, Белгия и др.

През месец май 1965 година е удостоен с Втора награда на авторитетния международен конкурс за диригенти “Николай Малко” в Копенхаген. На следващата година печели Първа награда и златен медал на Международен хоров фестивал “Золтан Кодали” в Дебрецен, Унгария, но големият пробив се случва през януари 1969 г. Тогава Мехмедов участва в традиционния международен музикален фестивал за диригенти “Димитри Митропулос” в Ню Йорк. С фантазията “Франческа ди Римини” от Чайковски печели Първа награда и златен медал, дирижира Нюйоркската филхармония на гала-концерта, а председателят на журито, легендарният Ленърд Бърнстейн, го кани за свои помощник.

На гала-концерта посланикът на Република Турция в САЩ го кани да стане шеф на Анкарската филхармония. Отговорът на Месру Мехмедов е впечатляващ и за пример: “Разберете ме добре, Ваше Превъзходителство – аз съм роден и израсъл в България. Обичам родината си. И в бъдеще ще разнасям славата на музикалното изкуство на моята родина, която ме създаде и като човек, и като диригент… “

Репутацията на младия диригент расте бързо и през февруари 1970 г. той се превръща в първия българин, дирижирал Националния симфоничен оркестър на САЩ, с който изнася три много успешни концерта в столицата Вашингтон.

Признанието и от българската музикална общност не закъснява и след завръщането си в България, Мехмедов е назначен за директор на Софийската филхармония. Там се задържа за кратко, понеже същевременно дирижира Бостънския симфоничен оркестър и Филаделфийската филхармония.

На 18 януари 1971 година, на върха на славата си, на връщане от САЩ, Месру Мехмедов загива при самолетна катастрофа в Цюрих, Швейцария. Едва 35-годишен…