Майстор-дърворезбаря Адил Мустафа на 78

Поздравителен адрес до майстор-дърворезбаря Адил Мустафа по повод 78-ия му рожден ден изпратиха кметът на община Ардино инж. Изет Шабан и председателят на общинския съвет Сезгин Байрям. В поздравлението те му пожелават крепко здраве, благоденствие и спокойни старини.

Адил Мустафа отпразнува рождения си ден в семейна обстановка, заедно със съпругата си Джемине. Трогнат от жеста и проявеното уважение и внимание, той благодари от сърце на ръководството на община Ардино в лицето на кмета инж. Изет Шабан и също им пожела да бъдат здрави и много успешни в бъдеще.

Адил Мустафа е роден на 20 юли 1945 година в джебелското село Контил в семейството на тютюнопроизводители. Детството му минава по тютюневите ниви. След отбиване на военната си служба през 1966 година се жени за Джемине Мустафа от Контил, с която вече имат над 55 години семеен живот. Имат двама синове и се радват на трима внуци.

През 1989 г. семейството на дядо Адил емигрира в Швеция, но след 2-годишен престой ги връщат принудително обратно в България. През 1993 г. купува къща в град Ардино и до ден днешен живеят в родопския град.

Всички в Ардино знаят за хобито на бай Адил да изработва уникална дърворезба. Увлечението му към занаята се родил преди половин век в родното му село, когато за първи път направил дървена рамка за гоблен. Днес самоукият майстор изработва в ателието си картини на исторически забележителности и паметници на културата от района на Ардино.

Автор: Гюнер Шукри
Източник: Кърджали Хабер