„Легенда за Ферхад и Ширин” на кърджалийска сцена

Драматично- куклен театър „Димитър Димов” със сцена „Кадрие Лятифова” /Театрално – музикален център Кърджали / ще представи на 24 февруари на голяма сцена от 19 .00 ч. музикално – пластичният спектакъл „Легенда за Ферхад и Ширин”.„Още от епохата на Зороастризма досега „Легендата за Ферхад и Ширин” се предава от поколение на поколение при народите на Средния и Близкия Изток.

Забележителното предание за героизма , за трагичната любов, за жертвата към близкия, за завистта и предателството. Тази красива история е била преразказвана от множество поети и сказатели, а героичната постъпка на Ферхад столетия подред се споделя в азиатския фолклор”, сподели на пресконференция ден преди премиерата проф. Александра Хонг, режисьор на постановката. Автор на музиката е композиторът Димитър Ганев от Кърджали. По думите на проф. Хонг работата с Д. Ганев е била изключително успешна и спектакълът може достойно да кандидатства за наградата „Икар” за музикално оформление. Музикално – пластичният спектакъл „Легенда за Ферхад и Ширин” предлага на публиката динамичен сценичен разказ, в който се преплитат съвременните ритми с автентични азиатски мелодии. Спектакълът е предназначен за широка публика и може да привлече вниманието на зрители с различна възраст. Създателите му предлагат цветна и богата мозайка от музика, танци, песни , визуални изкуства и актьорско майсторство.

Костюмографията и мулти-медията са дело на Кънчо Касабов. Участват актьори и балетисти от Театрално – музикален център – Кърджали и студенти от НАТФИЗ ”Кръстьо Сарафов”.

Източник: Кърджали Хабер