Изложба в Исперих представя мюсюлманското везбено изкуство

„Пъстрият свят на мюсюлманското везбено изкуство“ привлича интереса на исперихчани и гости на лудогорския град. Уникалните образци, събрани в тематичната изложба, разкриват творческите умения и усета към художественото на жената-мюсюлманка.

Съвместната инициатива на Регионалния исторически музей в Шумен и Исторически музей – Исперих постави начало на Традиционните майски празници миналата седмица.

Идеята за изложбата се ражда по време на изследване на везбената орнаментика върху учкури, чеврета и пешкири по образци от музеите в Исперих, Шумен, Дулово и Силистра и теренно проучване в Каолиновските села, инициирани от д-р Аксиния Бутева от Министерство на културата, която бе и специален гост на откриването. Срещата с уникални образци на това изкуство ни вдъхнови да ги представим пред по-широка публика, подчерта д-р Ирина Крумова от РИМ-Шумен, автор на изложбата.

На официалното откриване пред Етнографската къща в лудогорския град се събраха специалисти от няколко български музея, преподаватели, ученици, граждани. Специален тематичен поздрав в песен и танц отправиха млади таланти от ОУ „Васил Априлов“ – Исперих, както и танцьори от местния клуб „Ахинора“. В унисон с прозвучалата песен на турски език „Ако животът беше празник“, изложбата се опитва да улови пъстрата празничност на художеството майсторство.

В традиционната култура моминството е периодът, когато се изготвя чеизът на бъдещата невяста, а чевретата, учкурите и пешкирите са неизменна част от него. Те старателно се подреждат в дома на момчето, плътно един до друг по стените, така че „дупка не оставаше… всичко да е пълно“. Това мото следва и пъстрата експозиция в Етнографската къща при представянето на везбата по учкури, чеврета и пешкири от колекциите на музеите в Шумен и Исперих. Съхранени в музейните фондове или ревностно пазени в скринове и ракли, тези тъкани са неоспоримо доказателство за разнообразието от орнаменти в мюсюлманската везба и за уменията на везбарката. Характерни за орнаментиката са предимно флоралните и геометрични мотиви. Гостите могат да видят и уреда, използван при извезването, а именно – гергефа.

Гражданите и гостите на града ще могат да се докоснат до този пъстър свят до края на месец юли.

Автори: Веселина Белева и Мехмед Азиз

Източник: Екип7