Известният майстор на четката Камбер Камбер с нова книга – „Трохи от чувства“

Известният майстор на четката Камбер Камбер се утвърждава и като майстор на словото. От печат излезе третата му книга под наслов Duygu Kirmtilan в превод от турски „Трохи от чувства“, издадена в Истанбул. Това е третата книга на автора. Първата е посветена на художниците от България от турски произход, а втората на балканските художници от турски произход. Отнели са му по 4 години труд. Първата разказва за 28 творци от България,а втората за56 майстори на четката от Балканите.
Третата книга на Камбер Камбер съдържа три раздела. Първият раздел събира статии за личности в поезията, изкуството и кулryрата написани от художника. Вторият раздел съдържа статии за самия Камбер Камбер писани за него във вестници и списания през последните 50 години. Третият раздел е посветен на негови творби като събира в 30 страници негови графики.
Ето какво пише за известният творец общественикът Селяхтин Карабашев: Камбер Осман Камбер е роден на 2 Юли 1950 г. в с. Седефче, Момчилградско. Дарbата му се проявява още в детските му години. Работи непрекъснато върху себе си. Развива самостоятелно таланта си особено като ученик в гимназията.
В казармата от погледа на командирите му не убягва самобитният творец от Родопите. Цялата си военна служба отбива като художник. Като войник печели първата си награда като участник в национална изложба на войнишкото творчество.
След уволнението си работи като читалищен деец и учител.
Определен е да следва и завършва задочно 4-годишен курс, организиран от Комитета за култура, с преподаватели от Националната художествена академия.
Редовно е канен и участва в пленери и изложби в страната и чужбина, печели широка международна известност. Негови творби намират добър прием в Турция, Кипър, Гърция, Белгия, Холандия, Полша, Франция.
По случай 60-годишнината му през 2010 г. в Историческия музей в Кърджали творчеството му бе представено със самостоятелна изложба.
Дългогодишен председател на Читалище „Нов живот“ – Момчилград.
Човек, изцяло отдаден на изкуството и културата. Инициатор и организатор на многобройни културни прояви на местно и национално равнище.

Източник: kardjali.bgvesti.net