Емел Балъкчи представи книгата си „Езикът, вярата и фолклорът на турците в България”

Писателят-изследовател Емел Балъкчи представи новата си книга на български и турски език „Езикът, вярата и фолклорът на турците в България” в Кърджали. Това стана в топла приятелска атмосфера, която се проведе във вторник в читалище „Юмер Лютфи”. Гости на културното мероприятие бяха приятели и почитатели на творчеството на автора.

На срещата Емел Балъкчи отбеляза, че книгата е сборник от изследвания, есета и репортажи и е посветена на покойната и майка Фатма Оджак. Състои се от седем части. В първите две от тях, авторката е направила изследвания върху езика на турците от централните Родопи, както и на тюрбета, текета и джамии в различни краища на страната. Третата част е за празниците в бита на турската общност, а четвъртата за песни-легенди на турския фолклор.

„Все още има много за изследване и обогатяване на писмената ни турска култура като част от целокупната българска култура. Моят труд е любителски, от който всеки може да черпи знания, да допълни и да продължи по-нататък”, заяви Емел Балъкчи. Тя уточни, че това посвещение е продиктувано от големия изследователски дух на майка и Фатма Оджак, която може да бъде за пример на бъдещите поколения.

Родопската поетеса от село Кобиляне Хабибе Хасан сподели, че е впечатлена от уникалния труд на Емел Балъкчи да напише книгата на два езика – майчин и роден.
От името на Литературен клуб „Реджеб Кюпчю” Дурхан Али поздрави Емел Балъкчи за новата и книга.

Али Емин от ардинското село Ябълковец честити книгата с изпълнения на турски народни песни в съпровод на саз.

Емел Балъкчи е родена в смоленското село Стоманово. Завършила е Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Има над 30-годишен опит като преподавател. В последните години се занимава с творческа дейност. Автор е на книгите „Анамън тюркюлери” (Песните на мама), “Стоманово-селцето кацнало над Въча”, стихосбирката „Три пламъка в длан” и на разказите „Гласове на съдбата” и „Юрушка проклетия” . Тя е собственик на културното списание „Алев” (Пламък).

Автор: Гюнер Шукри
Източник: Кърджали Хабер