Джемре дюшю

Както пръстите на ръката са едно, така и Великите Духове на космоса Земя, Въздух, Огън, Вода, Човек имат единно начало. Техните проявления се отбелязват чрез пролетните обичаи и празници – Джемре дюшю, Невруз и Адерлез.

Джемре дюшю е на 14 февруари и може да се усети видимо. Ако се застане до езеро, локва, или пълноводна река по повърхността им се забелязват ситни капки дъжд, сякаш космоса докосва водата. Това явление е тайнството в основата на Космическото зачеване на природата. След този ден, колкото и сняг да вали – се топи бързо, а слънчевата топлина вече надделява над студа и хората не се страхуват от зимата. Това е така нереченото първо глобално затопляне на земята. Този обичай символизирал Въздуха.

В миналото най-възрастната жена от рода излизала навън и ръсела с остатъци от сено снежната пътека, за да напомни на снега да си ходи. Къщата се измитала от стената зад вратата обикаляйки цялата стая и сметта се изсипвала навън за да се изгори. Опушвало се къщата и обора със смола от бор отвътре и отвън, за да не влизат през пролетта и лятото влечуги, паяци и други животинки. С пепелта от огнището правели два кръг около сметта за да изгорят нечистотиите натрупани през есента и зимата и един около снега, за да му напомнят че е време да се вдигне от земята. Според древно гадаене, ако до едно денонощие вятърът издуха пепелта, то годината щяла да е плодородна, а пролетта влажна. Ако кръгът оставал непокътнат, то лятото цяло да знойно и сухо.

Автор: Емел Балъкчи

 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *