Джамията в село Бозвелийско

Джамията се намира в село Бозвелийско, община Провадия. Култовата сгрда представлява каменна постройка със скатен покрив и правоъгълна основа с приблизителни размери 8 м. х 17 м. и височина от 4 м. Самата джамия е изградена от дребен, грубо обработен камък.

Молитвеното помещение се е осветявало от петнадесет прозореца (някой от тях зазидани). Те са разположени на два реда по два прозореца, като единствено по северозападната фасада има три. Всички от втория ред прозорци са засводени и по-малки. Джамията има голямо открито преддверие, поддържано от шест дървени колони (едната липсва), завършващи с капител и каменна база. Приблизителните размери на една от колоните е 3.20 м., стъпила върху 13 см. каменна база. Входът се намира от северозапад и е с размери 1.70 м х 1.15 м.

Вляво от него има семпло оформена михрабна ниша с размери 1.80 м. х 0.90 м. и дълбочина от 0.50 м. Голямото открито преддверие и втората външна михрабна ниша, подсказват за невъзможността на молитвеното помещение да побира всички вярващи на големите празници и петъчните молитви. Минарето е позиционирано вдясно на входа. Основата и стъпалото му са изградени от добре обработен камък с правилни размери, докато тялото и балконът са изградени от тухла. Алемът не е запазен.

От интериора на джамията е запазена само терасата (женското отделение). До нея се стига посредством стълба, позиционирана вляво от входа. Приблизителните размери на една поддържаща колона от женското отделение е 1.70 м. с капител от 0.10 м. Михрабната ниша е затрупана от падналия покрив, но си личи пръстеновидно оформена замазка с цветни нюанси.

Голям интерес буди и запазената в автентичен вид каменна ограда, изградена от 5-6 реда грубо обработен камък, но завършваща с плоски, правоъгълни и с приблизително еднакви по размер квадри (Крепост Овеч е на 7 км. по права линия). В двора на джамията има запазена част от надгробие с антропоморфна форма и надпис.
Старото име на селото е Кадъкьой и е споменато още през 1530 година.


Източник: Страница във Фейсбук „Османски паметници в България“

 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *