Делегация от учители на посещение в Анкара и Истанбул

Преподаватели по турски език в общинските и държавни училища, учители от Духовните училища в Русе, Шумен и Момчилград, както и представители на академичната общност посетиха Истанбул и Анкара по покана на Министерството на образованието на Република Турция.

В делегацията от България бяха включени близо 100 души, а сред тях бяха зам. главният мюфтия Ахмед Хасанов и началникът на отдел „Образование“ в Главното мюфтийство Амир Фелети; доц. Харун Бекир -Председател на дружеството на учителите по турски език в Южна България, Емине Халил -Председател на дружеството на учителите по турски език в Северна и Източна България; доц. Менент Шукриева-Председател на Сдружение „Биз“ -Шумен и преподавател в Катедра турски език и литература в ШУ, Мюджеля Билял -Председател на Турски културен център -Бургас, преподаватели по майчин турски език от южна, северна и източна България и преподаватели в духовните училища в Шумен, Русе и Момчилград.

Гостите бяха посрещнати от зам.-министрите на образованието на Република Турция д-р Назиф Йълмаз и доц. д-р Джелиле Ерен Йоктен, както и от директори на дирекции в Министерството на образованието и науката на Република Турция.

В продължение на 5 дни преподавателите имаха възможност да разгледат исторически забележителности, джамии и ключови институции в Истанбул и Анкара.

В столицата Анкара гостите посетиха Министерството на образованието, Фондацията към Диянета на Република Турция и други институции, с които бяха обсъдени възможностите за осъществяване на съвместни проекти, които да подпомогнат преподаването на турски език и да насърчат културния обмен.

Източник: Главно мюфтийство 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *