Гюлсер Мазлум: Щом съм необходима на някого, ще съм жива!

„Да отговоря на въпроса защо пиша, е равносилно да се питам защо дишам“, сподели за своите творчески търсения поетесата Гюлсер Мазлум. Тя събра близки, приятели, почитатели, поети и писатели, както и свои бивши възпитаници на премиерата на четвъртата си книга „Триумфът над тъгата“. Поетичната композиция по нейни стихове с участието на театралната трупа „Сцена на бъдещето“ към Езиковата гимназия изпълни една от залите на Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ в понеделник. Организатор на поетичната вечер бе Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев “.

Творческото събитие породи интереса на десетки ценители на писаното лирическо слово, които преизпълниха арт помещението. Те се насладиха на сценичното изпълнение на Светлозара Иванова и Селин Алтънай от младежката гимназиална формация с ръководител преподавателят по български език Севдалина Петкова. Двете девойки изкусно привнесоха емоционална наситеност на събитието, изпълнявайки някои от стиховете на Гюлсер Мазлум. Сценичната формация, която само за две години показа професионална класа и заслужи множество награди от престижни конкурси, застана във фокуса на вниманието и на поетесата. Тя предварително бе приканила своите гости вместо да носят цветя, да заделят средства, с които да подкрепят „Сцена на бъдещето“. За целите на дарителската акция в подкрепа на младите актьори в галерията бе поставена кутия.

Поетесата обърна специално внимание на факта, че всяка нейна творческа премиера е съпътствана от участието на ученици. Причината се крие в любовта ѝ към децата и стремежът ѝ да показва на подрастващите как да сбъдват своите мечти, разказа Мазлум, която отдава 40 години от своя професионален път на работата си като преподавател, педагогически съветник и училищен психолог в Разград и Исперих.

Четвъртото издание и трета книга с лирика на Гюлсер Мазлум е „поетичен зов за прераждане на човека и преосмисляне на човешките ценности“, коментира редакторът и рецензент на изданието – поетът Яхя Акбулут. Той посочи, че творчеството на поетесата с богато въображение е покана и предизвикателство за размисъл върху екзистенциални въпроси. „Поезията ѝ е дълбоко философска и мъдра, Мазлум умее да вниква в дълбините на човешката душа“, допълни редакторът. Автор на картината, която краси корицата на „Триумфът над тъгата“, е художникът от Самоков Танер Мерт.

На място в галерията посетителите имаха възможността да си закупят и други творби на Мазлум, публикувани в алманаси и литературни сборници, като половината от събраните средства също са в подкрепа на гимназиалните актьори. Мазлум е автор на две други поетични книги и сборник с есета. Нейни стихове са помествани в „Екип 7“местния печат, както и в Антология на литературно дружество „Делиорман“, в Сдружението за балканска и евразийска литература „Кибатек“ в Измир, в сборниците „Поетични хоризонти на българката“, издание на РБ „Проф. Боян Пенев“, и в „Многоточие за бъдеще“. Тя публикува творбите си и в сайтовете за лично творчество „Откровения“ и „Стихове бг.“

Впечатлена от досега си до новата стихосбирка, Севдалина Петкова сподели свои есеистични размисли, провокирани от емоционалното състояние при прочита. Директорът на Регионалната библиотека Димитър Петров обърна внимание на израстването на Мазлум като име на литературната сцена и подчерта символиката на родното ѝ село Веселец, където своята първа глътка въздух са поели и други местни поети. Свои съвместни спомени с поетесата споделиха и други творци, поети, приятели и бивши възпитаници на Мазлум. На всички тях авторката благодари за подкрепата. Сред гостите на събитието бе и зам.-кметът на Община Разград Хабибе Расим, която поздрави поетесата и й пожела да получава творческо вдъхновение от красивите неща около нея.

„Живейте според повелята на душата!“, призова Гюлсер Мазлум, след което зарадва почитателите си с автографи.

Автор: Десислава Стефанова

Източник: Ekip7