В Пловдив отбелязаха Международния ден на майчиния език

Международният ден на майчиния език-21 февруари, който традиционно се организира от Българско-турския литературен клуб, тази година беше отбелязан в Пловдив с много интензивна и съдържателна програма.

Събитието, включено в Културния календар на община Пловдив и организирано със съдействието на Община Пловдив, Генералното консулство на Република Турция и Консулския клуб в града, започна във вторник /20 февруари/, в Народната библиотека с Кръгла маса „Възходът на писмеността“, с участието на шестима изтъкнати учени и откриването на фотоизложбата „Непознатите“.

В сряда- 21 февруари, когато се чества Международният ден на майчиния език, в изложбената зала на Общинския съвет в Пловдив се проведоха няколко последователни събития. На честването, което привлече голямото внимание на пресата, присъстваха Председателят на Общински съвет Пловдив г-н Атанас Узунов, Районният мюфтия на Пловдив г-н Танер Вели, почетни консули, ръководители на неправителствени организации, представители на образователни институции в Пловдив и ученици.

Естетически примери на различни азбуки бяха представени на участниците от Зафер Гюнал- „Ислямска hatt“, Панайот Панайотов-калиграфия на „Кирилица и Латиница“, Виктория Алексиева- „Японски shodo“, а също така беше организиран уъркшоп по ебру /рисуване върху вода/.

Програмата продължи с връчване на благодарствени грамоти на победителите в конкурса, организиран в НХГ „Цанко Лавренов“ по случай Деня на майчиния език, както и с музикално изпълнение на ученици от училищата по изкуствата в Пловдив и танцов спектакъл на фолклорната група към Медицинския университет в Пловдив.

След това беше показан документалният филм „Езикът като ДНК“, заснет от екипа на Българско- турския литературен клуб в Трабзон и Ризе в Турция и Батуми в Грузия.

Подобаващото на културното богатство на града събитие, посветено на Деня на майчиния език, завърши с прочитане на посланията, написани на майчин език от ученици от различни националности, живеещи в Пловдив, както и от други ценни участници.


 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *