Ансамбъл „Кърджали” навършва 30 години от своето създаване

Ансамбъл за турски песни и танци „Кърджали” към народно читалище „Юмер Лютфи 1993” навършва 30 години от своето създаване. Ансамбълът, който е първи в страната за турски фолклор след демократичните промени е създаден на 1 октомври 1992 г. Инициативата принадлежи на фондация „Истикбал” с председател Нуреддин Мехмед и НЧ ”Обединение 1913” със секретар Снежа Спасова.

Административно той се ръководи от Мюзекки Ахмед, който тогава е секретар на фондацията. Назначават се двама ръководители: музикален – Сюлейман Раим и танцов Назмие Юсреф. Двамата имат дълбоки познания върху турския фолклор, единият като музикален педагог, а другата като хореограф. Веднага след своето създаване ансамбълът тръгва на турне из страната, като посещава регионите населени с турци и мюсюлмани.

Няма да забравя, как ни посрещнаха в Борино, Грохотно, Гьоврен, Нова махала. Хората ни приютиха в домовете си. Обгърнаха ни с много грижи и внимание, споделя днес Мюзекки Ахмед. Ансамбълът се състои от 40 души, но подслон и храна има за всеки, припомня си Мюзекки Ахмед. Това посрещане става паметно. В състава се записват много студенти по турски от Филиала на Пловдивския университет. Помага учителят по турски език Сабри Ибрахим-Алагьоз. Формира се голям битов оркестър. Репетира се първоначално при лоши условия в мазето на НЧ ”Обединение 1913”. Интересът вместо да стихва се увеличава. Нещо повече-ансамбълът става гръбнака на НЧ ”Юмер Лютфи 1993”, което се учредява година по-късно.

Танцьори и музиканти стават учредители на читалището. Започват участие в национални и международни фестивали. Първите са през 1994 г.в Република Турция и Република Северна Македония. Общо до сега ансамбъл „Кърджали” е участвал в 65 международни фестивала. Участията на фестивали в нашата страна са стотици. Винаги са в галаконцертите на етнофестивалите или тези посветени на толерантността. Самодейците се гордеят с първа награда от Първия национален фестивал на турския фолклор през 1995 г. в Стамболово, както и с Първа награда на големия международен фестивал на черешата в турския град Текирдаг през 2012 г. На видно място са грамотите от Министерството на културата от 2002 г. и 2009 г. Едната е от емблематичния Стефан Данаилов-Ламбо.

Витрините на НЧ ”Юмер Лютфи” не могат да поберат многобройните отличия на ансамбъла. Известността на ансамбъл „Кърджали” го прави желан гост по българската и турската телевизии. Включват ги на живо по БНТ в предаването „От извора”, поканени са на юбилеен концерт на националната телевизия,излъчван от НДК. Имат участие на живо по ТРТ и ТЕК Румели. Записват клип с песен на отец Камен Гарена. През годините самодейният ансамбъл става школа за изпълнители на турски песни и танци за професионалните формации.

Основателите на турския театър в Кърджали след демократичните промени са в преобладаващото си мнозинство от ансамбъла. Днес интересът към формацията не стихва. В нея репетират ученици от 10 училища в града. Разполагат с 10 набора от костюми, дарени от различни организации. Към подготвителния състав днес напират 25 деца. Те отделят от свободното си време за репетиции през седмицата.

Предпочитат ги пред дискотеките и заведенията. В ансамбъла се завързват много приятелства. Не липсват и отношения на любов,завършили със сватби. Всички самодейци очакват с нетърпение юбилейния концерт през ноември. Тогава ще се съберат много от танцьорите и музикантите, работили в състава. И ще дадат нов тласък на самодейността в читалище „Юмер Лютфи”.

Източник: Кърджали Хабер